Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Ανοικτό το ενδεχόμενο να δοθεί το Ελληνικό στο Κατάρ με διακρατική συμφωνία


Από την πρώτη συενδρίαση του ΔΣ της Invest in Greece, παρουσία του Μ.Χρυσοχοΐδη και του Χ.Παμπούκη
Το ενδεχόμενο να δοθεί με διακρατική συμφωνία το Ελληνικό στους επενδυτές από το Κατάρ αφήνει ανοικτό η κυβέρνηση, καθώς ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης ανέφερε πως δεν έχει ακόμη αποφασιστεί εάν το έργο θα προχωρήσει με αυτόν τον τρόπο ή με διαγωνισμό. Πάντως, βάσει πληροφοριών, ο υπουργός εκτιμά ότι το Κατάρ δεν θα συμμετείχε σε πιθανό διαγωνισμό.

Μετά την πρώτη συνεδρίαση του... ΔΣ της Invest in Greece την Παρασκευή, παρουσία και του υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης Μ.Χρυσοχοΐδη, ο Χ.Παμπούκης τόνισε ότι προϋπόθεση που θέτει η κυβέρνηση είναι η συμμετοχή του Δημοσίου στην εκμετάλλευση αλλά όχι στη χρηματοδότηση του έργου.

Ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε ότι η αξιοποίηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου θα δημιουργήσει 35.000 νέες μόνιμες θέσεις εργασίας. Ο υπουργός ανέφερε ακόμη ότι προσπάθειες για αξιοποίηση της έκτασης υπήρξαν και στο παρελθόν, αλλά ενταφιάστηκαν γιατί δεν περιελάμβαναν τις δυνατότητες υλοποίησης του έργου.

Σχετικά με την στάση του ΥΠΕΚΑ για το ζήτημα, ο Χ.Παμπούκης ανέφερε ότι η αξιοποίηση του Ελληνικού «δεν είναι υπόθεση ενός υπουργού, αλλά όλης της κυβέρνησης», αναφέροντας πως με την υπουργό Περιβάλλοντος Τ.Μπιρμπίλη «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα συντονισμού, υπάρχει απόλυτη συναντίληψη και η υπουργός συμμετέχει θετικά στην προσπάθεια».

Στο θέμα είχε αναφερθεί νωρίτερα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ.Πεταλωτής, λέγοντας πως δεν υπάρχει καμία διάσταση μεταξύ των δύο υπουργών για την αξιοποίηση του Ελληνικού, κάνοντας λόγο για «γνωστά σενάρια που αναπαράγονται κάθε λίγο».

Στη συνεδρίαση του ΔΣ της Invest in Greece, ο Χ.Παμπούκης ανέφερε ακόμη ότι η κυβέρνηση έχει τη δική της πρόταση για την αξιοποίηση της έκτασης και «δεν θα πάει πίσω από τη γραμμή της» η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων ότι στο χώρο του πρώην αεροδρομίου «θα δημιουργηθεί Μητροπολιτικό Πάρκο, μεγέθους περίπου του Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης με ελεύθερη πρόσβαση για όλους τους πολίτες».

Ο ίδιος ανέφερε ότι θα υπάρξει «μέρισμα για όλη την Ελλάδα», με την έννοια, ανέφεραν σχετικές πληροφορίες, της κατασκευής υποδομών που θα ωφελήσουν τη χώρα και θα σηματοδοτήσουν το νέο πρόσωπο της χώρας προς το εξωτερικό, πιθανώς με την κατασκευή ενός κτιρίου - συμβόλου της πόλης

Επιπλέον, θα παραμείνουν και θα αξιοποιηθούν όσα Ολυμπιακά ακίνητα βρίσκονται στην περιοχή και ταιριάζουν με τις προδιαγραφές του σχεδίου που προωθεί η κυβέρνηση, με βάση το master plan του Ισπανού αρχιτέκτονα Χοσέ Ασεμπίγιο.

Στόχος είναι σε 6 ή 7 μήνες να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ίδρυσης της Ελληνικό ΑΕ, στην οποία θα εισφερθεί η ιδιοκτησία και τα δικαιώματα διαχείρισης της έκτασης από τους επιμέρους φορείς του Δημοσίου.

Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ακόμη για το θέμα του Ελληνικού ότι δεν αποκλείεται ακόμη και η πιθανότητα να γίνει δημοψήφισμα για τον τρόπο αξιοποίησης της έκτασης του πρώην αεροδρομίου, καθώς και ότι για τις κινήσεις της κυβέρνησης και τις επαφές με το Κατάρ θα υπάρξει ενημέρωση τόσο της Βουλής όσο και των πολιτικών αρχηγών.

Στις δηλώσεις του ο υπουργός Επικρατείας επανέλαβε ότι το Κατάρ έχει δείξει σοβαρό και υπαρκτό ενδιαφέρον για το έργο, οι συζητήσεις προχωρούν και η αίσθηση από την επίσκεψή του στη χώρα, στις αρχές της εβδομάδας, είναι ικανοποιητική. Είναι, τόνισε, «ένα πολύ σημαντικό σχέδιο για τα παιδιά μας για την υλοποίηση του οποίου χρειάζεται ευρεία συμφωνία, μετά από δημόσιο διάλογο που πρέπει να γίνει σε συγκεκριμένο πλαίσιο».

Επιπλέον, η αξιοποίηση του Ελληνικού, σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας, «θα αποτελέσει πύλη για προσέλκυση και άλλων επενδύσεων στη χώρα».

Από την πλευρά του, ο Μ.Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι «οι προσπάθειές μας είναι να δικαιώσουμε τις θυσίες του ελληνικού λαού», προσθέτοντας ότι «έχουν γίνει αρκετές θυσίες, τώρα είναι η ώρα να αρχίσουν σιγά - σιγά να αποδίδουν για να αλλάξει το οικονομικό τοπίο. Δημοσιονομική διάσωση από τη μια πλευρά και από την άλλη ανάπτυξη, που είναι το ζητούμενο».
Πηγή: in.gr