Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Έληξε η κρίση στη Νομική Σχολή

Mεταφορά των μεταναστών σε κτίριο της Πατησίων

Η στιγμή της εξόδου των μεταναστών από τη Νομική
Η στιγμή της εξόδου των μεταναστών από τη Νομική  
Αθήνα
Τέλος έλαβε τα ξημερώματα της Παρασκευής η κατάληψη της Νομικής από τους μετανάστες απεργούς πείνας με τη μεταφορά τους σε κτίριο της οδού Πατησίων. Η πραγματοποίηση της μετακίνησης κινδύνευσε αρκετές φορές στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, καθώς παρουσιάζονταν διάφορα σημεία διαφωνίας είτε από την πλευρά των μεταναστών είτε από την πλευρά του ιδιοκτήτη του κτιρίου στη συμβολή των οδών Πατησίων και Ηπείρου.


Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ιδιοκτήτης του κτιρίου προέβαλε τους εξής όρους: οι μετανάστες θα φιλοξενηθούν στο κτίριο για διάστημα όχι μεγαλύτερο των 15 ημερών, η παρουσία της αστυνομίας θα είναι σε κάποια απόσταση, διακριτή σε σχέση με το κτίριο και ο αριθμός των αλληλέγγυων στους μετανάστες θα είναι περιορισμένος.

Λίγο νωρίτερα είχε απορριφθεί από τους μετανάστες πρόταση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να μεταφερθούν σε κτίριο στην περιοχή του Ελληνικού.

Τελικώς η μεταφορά τους ξεκίνησε λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα και κατέληξε στο κτίριο της οδού Πατησίων λίγο μετά τις 4 τα ξημερώματα.

Διαβάστε το χρονικό της μεταφοράς των μεταναστών

Μία ώρα αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής δήλωσε: «Η κυβέρνηση με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα υπερασπιζόμενη την έννομη τάξη και το κράτος δικαίου διασφάλισε την ειρηνική και ασφαλή έξοδο της ομάδας αυτής από το πανεπιστήμιο και τον τερματισμό της κατάλυσης του ασύλου».

Από τις 5 το απόγευμα της Πέμπτης βρισκόταν σε εξέλιξη στη Βουλή διυπουργική σύσκεψη υπό τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση. Μετά το τέλος της σύσκεψης ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι «από την αρχή της κατάληψης της Νομικής Σχολής από ομάδα μεταναστών καταγγείλαμε ότι κάποιοι επιχειρούν, εκμεταλλευόμενοι τους ίδιους τους μετανάστες, να οδηγήσουν σε αδιέξοδες καταστάσεις για δικά τους οφέλη».

Πρόσθεσε ότι «η πλήρης εφαρμογή του νόμου για την μετανάστευση, που πρόσφατα έφερε στην Βουλή του υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θεσπίζοντας το πιο σύγχρονο, προοδευτικό και αποτελεσματικό πλαίσιο της Ευρώπης, αποτελεί την αυτονόητη συνέχεια».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στη στάση των πανεπιστημιακών αρχών λέγοντας ότι «προασπίζοντας το πανεπιστημιακό άσυλο, συνέβαλαν στο να αποτύχουν τα σχέδια αυτών που είχαν επιλέξει να δημιουργήσουν εστίες βίας και έντασης στη χώρα μας».

Στην σύσκεψη στη Βουλή συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης, η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, η υφυπουργός Εργασίας Άννα Νταλάρα, η γενική γραμματέας του πρωθυπουργού Ρεγγίνα Βάρτζελη, ο διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του πρωθυπουργού Νίκος Αθανασάκης, ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Μαξίμου Γιώργος Ελενόπουλος, ο γενικός γραμματέας Εσωτερικών Δημήτρης Στεφάνου, ο γενικός γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Γιώργος Πετρουλάκης και ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης.
πηγή www.in.gr