Τετάρτη, 22 Δεκεμβρίου 2010

Γιορτινές συνταγές-Γαλοπούλα Γεμιστή

Συστατικά

  • 1 γαλοπούλα 3-4 κιλά
  • 1 φλιτζάνι κίτρινο ρύζι
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • εντόσθια πουλερικών
  • 500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
  • ½ κιλό κάστανα βρασμένα ολόκληρα
  • 150 γρ. κουκουνάρι
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1/2 κουτ. γλυκού σκόνη ζαφορά
  • 1 κουτ. γλυκού πελτέ
  • 3-4 κουτ. σούπας φυτίνη
  • 1-2 λεμόνια
  • 1 πορτοκάλι
  • 1 ποτήρι κρασί λευκό ξηρό


Οδηγίες

  1. Πλένουμε και καθαρίζουμε την γαλοπούλα. Την τοποθετούμε σε μια βαθιά κατσαρόλα και βράζουμε περίπου 1 1/2 ώρα. Την τοποθετούμε σε ταψί και την αλατοπιπερώνουμε μέσα-έξω.
  2. Σε κατσαρόλα ρίχνουμε τα εντόσθια ψιλοκομμένα να τραβήξουν τα υγρά τους. Ρίχνουμε και τον κιμά ανακατεύοντάς τα 4-5 φορές. Ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, αλάτι, πιπέρι, τη ζαφορά, τη φυτίνη και τα τσιγαρίζουμε. Μόλις μαραθούν σβήνουμε με κρασί. Προσθέτουμε το ρύζι, ζωμό από τη βρασμένη γαλοπούλα και τον πελτέ. Αφού ρουφήξει τα υγρά σβήνουμε την κουζίνα και ρίχνουμε το κουκουνάρι και τα κάστανα και ανακατεύουμε ελαφρά και ξεκινάμε να γεμίζουμε.
  3. Μόλις γεμίσουμε τη γαλοπούλα την αλείφουμε με φυτίνη. Τη σκεπάζουμε αρχικά με αλουμινόχαρτο - δεν τυλίγουμε το ταψί για να φεύγει ο ατμός- προσθέτουμε πατατούλες μικρές ή τεμαχισμένες, προσθέτουμε 3-4 κουταλιές φυτίνη και ελάχιστο λάδι, ζωμό από τη γαλοπούλα και ψήνουμε για 1 ώρα περίπου. Μετά χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 170 βαθμούς και συνεχίζουμε το ψήσιμο, αν χρειάζεται, μέχρι να γίνουν οι πατάτες και η γαλοπούλα.
  4. Πριν τελειώσει το ψήσιμο, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο για να ροδίσει.Όση γέμιση περισσέψει την τοποθετούμε σε σακούλα ψησίματος και την βάζουμε στο ταψί.

Λίγα μυστικά ακόμα

(Η γαλοπούλα μπορεί να είναι κατεψυγμένη) Καλό είναι να προσθέτετε λίγο-λίγο το ζωμό κατά τη διάρκεια του ψησίματος ώστε να ψηθούν οι πατάτες και να μην γίνουν βραστές. Επίσης, αν θέλετε ιδιαίτερη γεύση στις πατάτες, προσθέστε χυμό από 1-2 λεμόνια (ανάλογα με το πόσο ξινό το θέλετε) και χυμό από 1 πορτοκάλι. Για πιο πικάντικη γεύση, χρησιμοποιούμε μίγμα από μαύρο, άσπρο και κόκκινο (από γλυκό ή καυτερό) πιπέρι και 2 κουταλάκια γλυκού μουστάρδα διαλυμένη στο ζωμό που θα ρίξουμε τις πατάτες. Καλή Επιτυχία και καλή όρεξη.

Πηγή:
sintagespareas.gr