Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Atenistas - Μια ομάδα που θέλει να δράσει για την Αθήνα


Ένα από τα συχνά θέματα συζητήσεις που ακούω τελευταία είναι η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το κέντρο της Αθήνας την τελευταία πενταετία. Η πλατεία Ομονοίας, η πλατεία Κοτζιά, η Ευριπίδου και πολλοί άλλοι δρόμοι στο κέντρο (πιο κέντρο δε γίνεται) της πόλης μας έχουν αποκτήσει χείριστη φήμη. Έτσι απομακρυνθήκαμε από αυτή την περιοχή και μαζί με αυτή εγκαταλείψαμε και τα κτίρια της. Υπέροχα νεοκλασικά σπίτια που μαραζώνουν, δρόμοι γεμάτοι σκουπίδια και απλησίαστα πάρκα κάνουν την πόλη μας αφιλόξενη όχι μόνο προς εμάς αλλά και προς τους τουρίστες, οι οποίοι, ας μην το ξεχνάμε, είναι απαραίτητοι για την οικονομία μας.
Εδώ όμως έρχονται όμως οι Atenistas, μια ανοιχτή κοινότητα ανθρώπων οι οποίοι αγαπούν την πόλη τους και θέλουν να συμμετάσχουν δημιουργικά και ενεργά στην αποκατάστασή της. Αυτή η ομάδα ήταν ιδέα των Τάσος Χαλκιόπουλος (γνωστός στο ευρύ κοινό και από το blog athensville) και ο δημοσιογράφος Δημήτρης Ρηγόπουλος (που διατηρεί τη στήλη Urban Lab στη Lifo). Όπως λένε οι ίδιοι "είχαν βαρεθεί να μένουν διαρκώς στα λόγια" και αποφάσισαν “να εκτονώσουν δημιουργικά το πάθος τους για την πόλη”. Ο οργανισμός τους είναι μη κομματικός, μη κερδοσκοπικός και έχει ως σκοπό την αναζωογόνηση της Αθήνας. Αποφάσισαν να σταματήσουν να γκρινιάζουν και να πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους. Έτσι λοιπόν ανασκουμπώνονται, καθαρίζουν, βοηθούν τους τουρίστες, χρησιμοποιούν τα ΜΜΜ και ποδήλατα και προστατεύουν το περιβάλλον.
Μέχρι τώρα έχουν καθαρίσει δύο αρχαιολογικούς χώρους στην περιοχή της Ακρόπολης και της Αρχαίας Αγοράς, φύτεψαν ζαρντινιέρες και έχουν ήδη διαμορφώσει από την αρχή δυο οικόπεδα στην οδό Αγίων Ασωμάτων και άλλα δύο στο Μεταξουργείο, σε συνεργασία με το Green Design Festival. Προσπαθούν παράλληλα να συγκεντρώσουν πόρους για να προωθήσουν την ομάδα τους και να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα υλικά για τις δράσεις τους. Σκοπός τους είναι να κάνουν τουλάχιστον μια δράση την εβδομάδα και τις ανακοινώνουν στο site τους (http://www.atenistas.gr/), όπου και μπορείτε να ενημερωθείτε περαιτέρω σχετικά με τους Atenistas και να γίνετε και μέλη.
Στις 13 Νοέμβρη οι Atenistas έκαναν αισθητή την παρουσία τους στην Ομόνοια. Πάνω από χίλια άτομα άναψαν εκατοντάδες μικρά κεράκια και τα τοποθέτησαν κατά μήκος μπροστά από την πλατεία στην οδό Αθηνάς, φωτίζοντας έτσι την περιοχή. Ακολούθησε μια πορεία κατά την οποία οι Atenistas ’’φώτισαν’’ τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές του ιστορικού κέντρου, δίνοντας έτσι το παρόν και περνώντας ένα μήνυμα προς τον επόμενο δήμαρχο Αθηναίων: Αν η πολιτεία δεν κάνει κάτι για την πόλη μας, τότε θα κάνουμε εμείς!