Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Συνταγή της Εβδομάδας

Σουφλέ τυριών

Υλικά

  • 1 βιτάμ
  • 1 μεγάλο πακέτο ψωμί του τοστ χωρίς κόρα
  • 1/2 κιλό κασέρι πικάντικο τριμμένο
  • ένα πακέτο ροκφόρ "σπασμένο" στο χέρι σε κομματάκια
  • 1/2 κιλό γραβιέρα πικάντικη τριμμένη
  • 8 φέτες ζαμπόν (εγώ βάζω foue βραστό)
  • 5 αυγά
  • 1 λίτρο γάλα φρέσκο
  • 12 φέτες του τοστ κασέρι
  • αλάτι - πιπέρι

Εκτέλεση...


Αλείφουμε με βούτυρο την μια πλευρά της κάθε φέτας ψωμιού και τοποθετούμε μια στρώση σε ένα μεγάλο, βαθύ πυρέξ με το βούτυρο προς τα κάτω. Ρίχνουμε τα μισά τριμμένα τυριά ανακατεμένα και το μισό ζαμπόν κομμένο με το χέρι, αλάτι πιπέρι, άλλη μια στρώση ψωμί πάλι με το βούτυρο προς τα κάτω, τα υπόλοιπα τυριά και το υπόλοιπο ζαμπόν, πάλι αλάτι -πιπέρι, και στο τέλος στρώνουμε τις φέτες το κασέρι. Χτυπάμε τα αυγά με το γάλα και περιχύνουμε να πάνε παντού.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 και ψήνω ώσπου να ροδίσει καλά με το πυρέξ στην κάτω σχάρα.

Η μόνη "δυσκολία" που παρουσιάζει το όλο concept είναι πως με το ψωμί πρέπει να κάνετε λίγη χειροτεχνία έτσι ώστε να στρωθεί καλά παντού. Να κόψετε δηλαδή τις φέτες αν χρειαστεί σε μικρότερα κομμάτια για να μπαλώσετε τις τρύπες αν υπάρχουν. Επίσης, επειδή τα τυριά είναι πικάντικα, με ρέγουλα το αλάτι μην το κάνετε λύσσα... Κατά τα άλλα φουσκώνει και γίνεται ζουμπουρλούδικο, χρυσαφένιο και σούπερ... Και τρώγεται ζεστό, με ψωμάκι μπαγκέτα και ωραίο κόκκινο κρασί.