Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Τη Χαβάη χτύπησαν ασθενή κύματα τσουνάμι από το σεισμό στην Ιαπωνία

Η πρόβλεψη της αμερικανικής ΝΟΑΑ για πιθανή πορεία τσουνάμι στον Ειρηνικό μετά τον σεισμό στην Ιαπωνία
Η πρόβλεψη της αμερικανικής ΝΟΑΑ για πιθανή πορεία τσουνάμι στον Ειρηνικό μετά τον σεισμό στην Ιαπωνία   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Τα πρώτα σημάδια τσουνάμι εμφανίστηκαν στις ακτές των νησιών της Χαβάης, έπειτα από τον ισχυρότατο σεισμό στην Ιαπωνία.

Tα κύματα που χτύπησαν τη Χαβάη έφταναν το ένα μέτρο σε ύψος, αλλά οι Αρχές προειδοποιούν για τον κίνδυνο τα κύματα να γίνουν ισχυρότερα. Τα κύματα χτύπησαν τα νησιά Οαχού και Καουάι...


Oι Αρχές της Χαβάης είχαν ήδη αρχίσει να εκκενώνουν τις παράκτιες περιοχές του συμπλέγματος. Οι παραλίες και οι παραθαλάσσιοι δρόμοι ήταν άδεια όταν τα πρώτα κύματα κτύπησαν δύο νησιά, οι αρχές των οποίων είχαν αρκετές ώρες για να προετοιμαστούν.

Σε συναγερμό είχε τεθεί αρχικά το μεγαλύτερο μέρος των ακτών στον Ειρηνικό, που ήρθη αργότερα για περιορισμένο αριθμό περιοχών.

Σε επιφυλακή βρίσκεται ακόμη και η Καλιφόρνια και το Όρεγκον στις ΗΠΑ, οι Αρχές των οποίων ανφέρουν ως αρκετά πιθανό το ενδεχόμενο να χρειαστεί να απομακρυνθούν οι κάτοικοι που βρίσκονται κοντά στις ακτές.

O συναγερμός είχε εκδοθεί για ακτές της Ρωσίας, Ταϊβάν, Φιλιππινών, Ινδονησίας, Παπούας- Νέας Γουινέας και μέρος της ακτής της αμερικανικής ηπείρου, από τις νότιες ΗΠΑ μέχρι το Περού.

Αργότερα, ήρθη η προειδοποίηση που είχε εκδοθεί για την Αυστραλία, την Νέα Ζηλανδία και το Γκουάμ.
πηγή: www.in.gr