Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Σελήνη-Γη στο κοντινότερο σημείο επαφής

Στις 19 ο δορυφόρος της Γής , η Σελήνη, θα έρθει στο πιο κοντινό σημείο των τελευταίων 19 ετών.
 Το φεγγάρι θα περάσει μόλις 221.567 μίλια μακριά από τον πλανήτη μας και υπόσχεται μια μοναδική ευκαιρία για φωτογραφίες προς τους ερασιτέχνες αστρονόμους.
Εκτός όμως από την προοπτική μιας καταπληκτικής φωτογράφισης το φεγγάρι σύμφωνα με ειδικούς... και μη μπορεί να μας προσφέρει και άλλες συγκινήσεις όχι τόσο όμορφες αφού όλοι γνωρίζουν ότι επηρεάζει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο την ζωή στον πλανήτη μας.
Το Διαδίκτυο έχει πλημμυρίσει από διάφορε θεωρίες συνωμοσίας από ερασιτέχνες επιστήμονες οι οποίοι προειδοποιούν ότι το φεγγάρι και συγκεκριμένα χρησιμοποιούν τον όρο «supermoon» θα μπορούσε να διαταράξει τα πρότυπα του κλίματος της Γης και μπορεί να προκαλέσει ακόμη και σεισμούς η και ηφαιστειακή δραστηριότητα.
Το φαινόμενό είχε λάβει χώρα τα έτη 1955, 1974, 1992 και 2005 και σε όλα αυτά τα χρόνια είχαν συμβεί ακραία καιρικά φαινόμενα και όχι μόνο.
Το τσουνάμι που σκότωσε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στην Ινδονησία έγινε δύο εβδομάδες πριν από τον Ιανουάριο του 2005 ενώ και την ημέρα των Χριστουγέννων του 1974, ο κυκλώνας Τρέισι σάρωσε την Αυστραλία.
Ο Pete Wheeler του Διεθνούς Κέντρου για την ραδιοαστρονομία, έχει διαφορετική γνώμη και δήλωσε στην ιστοσελίδα news.com.au. «Δεν θα υπάρξουν σεισμοί ή εκρήξεις ηφαίστειων, και αν συμβούν θα γίνονταν έτσι και αλλιώς» .
«Στην Γη θα δούμε λίγο χαμηλότερη από το συνηθισμένο άμπωτη και υψηλότερη από τη συνηθισμένη υψηλή παλίρροια γύρω από την περίοδο του συμβάντος, αλλά τίποτα παραπάνω για να ενθουσιαστεί κάποιος».
Ο Αυστραλός αστρονόμος Ντέιβιντ Reneke συμφωνεί με τον Wheeler, επισημαίνοντας ότι «οι συνωμοσιολόγοι θα είναι πάντα σε θέση να βρίσκουν μια φυσική καταστροφή και να την συνδέουν με ένα ορισμένο χρονικό διάστημα όπου σύμφωνα με αυτούς θα είναι υπεύθυνη η Σελήνη. Αν προσπαθήσετε αρκετά σκληρά μπορείτε να συσχετίσετε χρονολογικά σχεδόν κάθε φυσική καταστροφή ή εκδήλωση σε οτιδήποτε βρίσκεται στον ουρανό νύχτας έναν κομήτη, ή έναν πλανήτη.» ενώ συνέχισε λέγοντας ότι, «Θυμηθείτε ότι κατά το παρελθόν, η πλανητική ευθυγράμμιση επρόκειτο να τραβήξει τον ήλιο μακριά από την πορεία τους. Δεν συνέβη τίποτα».
Ένα πράγμα είναι σίγουρο. Επηρεάζει ή δεν επηρεάζει εμείς ακόμα μαθαίνουμε την Σελήνη. Τον Ιανουάριο, προέκυψε ότι τα σήματα από σεισμικές αισθητήρες, στην επιφάνεια της σελήνης που τοποθετήθηκαν εκεί από τους αστροναύτες του Apollo το 1971, έδειξαν ότι το φεγγάρι έχει υγρό πυρήνα παρόμοιο με της Γης.
Οι επιστήμονες της ΝΑΣΑ εφαρμόζουν σύγχρονες σεισμολογικές τεχνικές για να αποκρυπτογραφήσουν τα δεδομένα που εκπέμπονται από τους αισθητήρες που δημιουργήθηκαν από τους συναδέλφους τους κατά την ακμή του διαστημικού προγράμματος των ΗΠΑ.
Οι έρευνες δείχνουν ότι το φεγγάρι έχει έναν σταθερό, πλούσιο σε σίδηρο εσωτερικό πυρήνα με ακτίνα περίπου 150 μιλίων και έναν ρευστό, κυρίως με υγρό σίδηρο εξωτερικό πυρήνα με ακτίνα περίπου 205 μιλίων.

Όπου και να βρίσκεται η αλήθεια ο σημερινός σεισμός στην Ιαπωνία (στην πιο σεισμογενή χώρα του κόσμου!) αλλά και οι εκρήξεις ηφαιστείου στην Χαβάη (όπου βρίσκονται τα περισσότερα ηφαίστεια του κόσμου!!!) μπορεί και να μην είναι τυχαία.
Μπορεί απλά επειδή είναι εύκολο να γίνει εκεί ένας σεισμός ή μια έκρηξη να μην είναι τυχαίο ότι αυτές οι δύο περιοχές να επηρεάζονται πιο εύκολα από τον υπόλοιπο κόσμο.

Πηγή: tro-ma-ktiko.blogspot.com