Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Κάπνισμα vs Στύση

Οι υγιείς άνδρες που καπνίζουν διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν στυτική δυσλειτουργία – και όσο περισσότερα τσιγάρα καπνίζουν, τόσο το χειρότερο, αναφέρει η «Αμερικανική Επιθεώρηση Επιδημιολογίας».


Η σχετική μελέτη έγινε σε 4.763 άνδρες ηλικίας 35 έως 74 ετών και έδειξε πως ο κίνδυνος αυξάνεται έως 65%.

Η στυτική δυσλειτουργία είναι η επίμονη...
αδυναμία επιτεύξεως ή διατηρήσεως μιας στύσης επαρκούς ώστε να επιτευχθεί ικανοποιητική απόδοση στο σεξ.

Οι εθελοντές που συμμετείχαν στη νέα μελέτη δεν έπασχαν από ασθένεια των αιμοφόρων αγγείων, ενώ ανέφεραν πόσο δραστήριοι ήσαν σεξουαλικά τους τελευταίων 6 μήνες.

Όπως έγραψαν ο δρ Τζιάνγκ Χε, από τη Σχολή Δημοσίας Υγείας του Πανεπιστημίου της Τουλαίην, στη Νέα Ορλεάνη, και οι συνεργάτες του, την συσχέτιση τσιγάρου-στυτικής δυσλειτουργίας έχουν καταδείξει και προγενέστερες μελέτες.

Ωστόσο, οι περισσότερες από αυτές είχαν διεξαχθεί σε άνδρες με υπέρταση, διαβήτη ή καρδιαγγειακή νόσο. Η νέα μελέτη είναι η πρώτη που καταγράφει πρόβλημα σε υγιείς εθελοντές.

Κατά μέσον όρο, οι καπνιστές της νέας μελέτης διέτρεχαν κατά 41% υψηλότερο κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας σε σύγκριση με τους μη καπνιστές.

Ωστόσο, υπήρχε σαφής συσχέτιση με την ποσότητα του καπνίσματος. Σε σύγκριση με τους μη καπνιστές, όσοι εθελοντές κάπνιζαν έως 10 τσιγάρα την ημέρα είχαν 27% περισσότερες πιθανότητες στυτικής δυσλειτουργίας, όσοι κάπνιζαν 11 έως 20 τσιγάρα την ημέρα διέτρεχαν κατά 45% υψηλότερο κίνδυνο και όσοι κάπνιζαν πάνω από 20 τσιγάρα (ή ένα πακέτο) ημερησίως είχαν 65% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν στυτική δυσλειτουργία.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι το 22,7% όλων των περιπτώσεων στυτικής δυσλειτουργίας πιθανότατα οφείλεται στο κάπνισμα.

Και το χειρότερο είναι πως η διακοπή του καπνίσματος δεν φάνηκε να εξαλείφει τον κίνδυνο, ο οποίος παρέμεινε πρακτικά αναλλοίωτος.

«Η μελέτη μας έχει ένα πραγματικά ισχυρό μήνυμα για τους υγιείς άνδρες», είπε ο δρ Χε. «Μην αρχίσετε το κάπνισμα, εάν δεν θέλετε να πάθετε στυτική δυσλειτουργία αργότερα στη ζωή».

Πηγή: ΑΠΕ