Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Οι 7 μεγαλύτερες τρύπες στον Κόσμο

Monticello-Dam-2
Υπάρχουν πολλές μεγάλες τρύπες στον κόσμο. Κάποιες έχουν δημιουργηθεί απο τον άνθρωπο, ενώ κάποιες απο την φύση. Δείτε τις μεγαλύτερες στο αφιέρωμα που ακολουθεί.
Να σημειωθεί ότι καμία φωτογραφία απο όσες ακολουθούν δεν έχει υποστεί επεξεργασία.


1. Kimberley Big Hole – Νότια Ἀφρικὴ



Η μεγαλύτερη τρύπα που δημιουργήθηκε ποτε απο ανθρώπινο χέρι ήταν...
ένα ορυχείο διαμαντιών.Έχει βάθος 1097 μέτρα. Πρίν κλείσει το ορυχείο το 1914 οι εργάτες έβγαλαν πάνω απο  3 τόνους διαμάντια.
Συνολικά πάνω απο 22,5 εκατομμύρια τόνοι χώμα απομακρύνθηκαν για να δημιουργηθεί η τρύπα. Σήμερα η τρύπα είναι ένα σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο που συντηρεί την περιοχή.





2. Glory Hole – Monticello Dam – Καλιφόρνια


Η Glory Hole (Λαμπρή τρύπα) είναι και αυτή κατασκευασμένη απο τον άνθρωπο. Η  Glory Hole δημιουργήθηκε στο φράγμα Monticello στην Καλιφόρνια και χρησιμοποιείται όταν το φράγμα είναι γεμάτο και το νερό πρέπει να βγει από τη λίμνη.
Είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο αγωγός υπερχείλισης αυτού του τύπου. Το μέγεθός του επιτρέπει το άδειασμα 14.400 κυβικών ποδιών νερού κάθε δευτερόλεπτο!

3. Bingham Canyon Mine, Utah



Ορυχείο φαραγγιών, που βρίσκεται στη Γιούτα των Ηνωμένων Πολιτειών. Το φαράγγι ανακαλύφθηκε αρχικά το 1850 και η εξαγωγή άρχισε το 1863 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, αυξάνοντας το κοίλωμα  συνεχώς σε μέγεθος.
Το ορυχείο παράγει εκατομμύρια ουγγιές πολύτιμων μετάλλων, συμπεριλαμβανομένου του χαλκού, του χρυσού και του ασημιού,
Στη τρέχουσα κατάσταση της η τρύπα είναι 1200 μέτρα βάθος και 4000 μέτρα πλάτος.




4. Great Blue Hole, Μπελὶζ



Υπάρχουν πολυάριθμες μπλε τρύπες σε όλο τον κόσμο, αλλά καμία τόσο εκπληκτική όπως αυτή.
Αυτό το απίστευτο γεωγραφικό φαινόμενο γνωστό ως η μπλε τρύπα βρίσκεται 60 μίλια από την ηπειρωτική χώρα  της Μπελίζε της Κεντρικής Αμερικής.
Στο επίπεδο της επιφάνειας είναι  τέλεια κυκλική τρύπα και έχει διάμετρο 400 μέτρα, και το βάθος στη  μέση φθάνει τα 145 μέτρα. Προφανώς  η τρύπα της Μπελίζε είναι ένα πολύ δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο για τους δύτες που θέλουν να ερευνήσουν τους σταλακτίτες  που διαμορφώνονται στο εσωτερικό της




5. Mirny Diamond Mine, Σερβία



Υποθετικά τὸ μεγαλύτερο ανοιχτό ορυχείο διαμαντιών στον κόσμο με 525 μέτρα βάθος και  με  διάμετρο επιφάνειας 1200 μέτρα. Βρίσκεται στην ανατολική Σερβία κοντά σε μια μικρή πόλη γνωστή ως Mirna.
Ακόμη και σήμερα  υπάρχει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω απο την τρύπα γιατί σύμφωνα με φήμες η τρύπα «ρουφάει» τα ελικόπτερα που περνούν απο  πάνω της.





6. Diavik Mine, Καναδάς



Το ορυχείο διαμαντιών Diavik στον Καναδά, είναι ένα από τα πιο καταπληκτικά ορυχεία διαμαντιών στον κόσμο. Το Diavik βρίσκεται  300 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Yellowknife στον Καναδά.
Το ορυχείο ειναι τόσο μεγάλο και η περιοχή τόσο απομακρυσμένη που οι ιδιοκτήτες του έχουν χτίσει ιδιωτικό αερολιμένα,  με ενα διάδρομο αρκετά μεγάλο για να φιλοξενήσει ακόμη και ενα Boeing 737.
Αξιοσημείωτο επίσης το γεγονός ότι το νερό που περιβάλλει το ορυχείο είναι κατεψυγμένο.





7. Καταβόθρα, Γουατεμάλα



Μία καταβόθρα προκαλείται όταν το νερό (συνήθως βρόχινο ή αποχέτευσης) απορροφάται απὸ τη γή σε μεγάλη κλίμακα, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει το έδαφος.Κάτι τέτοιο συνέβη στὴ Γουατεμάλα το 2007.
Η τρύπα, που μάλλον για την δημιουργία της ευθυνόταν ένας σπασμένος σωλήνας αποχέτευσης, κατάπιε δεκάδες σπίτια και σκότωσε  τουλάχιστον τρεις ανθρώπους.
Το φαινόμενο επαναλήφθηκε το καλοκαίρι του 2010. Αυτή την φορά για την καινούργια τρύπα δεν ευθυνόνταν κάποιος σωλήνας αποχέτευσης αλλά ο τυφώνας Agatha και οι ακραίες καιρικές συνθήκες σε συνδιασμό με την γεωλογία του εδάφους.
Η νέα τρύπα έχει διάμετρο 21,5 μέτρα (70 πόδια) και βάθος  31,2 μέτρα (102 πόδια) και κατάπιε ένα τριώροφο κτίριο διαμερισμάτων που στεγαζόταν ένα εργοστάσιο ενδυμάτων, αν και κανένας από τους εργαζόμενους δεν ήταν εκεί κατά τη διάρκεια της κατάρρευσης.



Πηγή: dinfo.gr