Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Λύση από την Πολιτεία ζητεί η πρυτανεία για την κατάληψη στη Νομική


Από την κατάληψη της Νομικής

Αθήνα
Σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών ζητούμε την εκκένωση του κτηρίου της Νομικής σήμερα κιόλας, δήλωσε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης και έκανε λόγο για κατάχρηση του πανεπιστημιακού ασύλου.

Εν τω μεταξύ, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες έδωσε εντολή στον προϊστάμενο της Εισαγγελείας Εφετών Αθηνών Ιωάννη Σακελάκο να καλέσει τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόση Πελεγρίνη, προκειμένου να του παράσχει πληροφορίες και διευκρινίσεις σχετικά με την κατάληψη χώρων της Νομικής Αθηνών από μετανάστες.

Η συνέντευξη του πρύτανη

Ο κ. Πελεγρίνης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, κάλεσε τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, την υφυπουργό Άννα Νταλάρα, το δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη και τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιάνη Σγουρό σε σύσκεψη στο Πανεπιστήμιο, προκειμένου να βρεθεί λύση στο πρόβλημα, το οποίο χαρακτήρισε μεταναστευτικό.

Ζήτησε την ασφαλή μετάβαση των μεταναστών σε άλλο χώρο επαναλαμβάνοντας ότι πρόκειται για ζήτημα μεταναστευτικής πολιτικής.

Επίσης, επέκρινε εκείνους που ιδιοτελώς εκμεταλλεύθηκαν πολιτικά το ζήτημα, όπως είπε. Κατήγγειλε όσους επένδυσαν πολιτικά στην κατάλυση του θεσμού του ασύλου, ενω τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα δυναμικής εκκένωσης της Νομικής Σχολής.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Θ. Παπαθεοδώρου τόνισε ότι η εφαρμογή του νόμου περί ασύλου δεν ξεκινάει εκεί που αρχίζει η καταστολή. Το ζήτημα μεταβιβάστηκε έντεχνα, είπε, σε αυτούς που δεν μπορούν και δεν οφείλουν να το διαχειριστούν, έτσι και ο θεσμός του Πανεπιστημίου τώρα ζητεί από το κράτος την εκπλήρωση των δικών του υποχρεώσεων.

Παίρνοντας το λόγο ο αντιπρύτανης επανέλαβε ότι η μετάθεση ευθυνών από την πολιτεία στο Πανεπιστήμιο «απλά διευκολύνει τη μη λύση του προβλήματος».

Μιλώντας στον Βήμα 99,5 η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη ζήτησε την παραίτηση των πρυτανικών Αρχών, ενώ εξαπέλυσε επίθεση κατά του Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα λέγοντας ότι μαζί με ένα κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ «δεν δίνουν δεκάρα για τα δικαιώματα των μεταναστών, τους νοιάζει μόνο η κοινωνική ένταση».

Πρόσθεσε ότι τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια των μεταναστών από την Κρήτη στον Πειραιά τα πλήρωσε το Δίκτυο.

Μιλώντας στον Βήμα 99,5, η υφυπουργός Εργασίας Άννα Νταλάρα κάλεσε το υπουργείο Εσωτερικών να επισπεύσει τις διαδικασίες για την παροχή ασύλου ή την απόρριψη των αιτήσεων, παραδεχόμενη ότι υπάρχει καθυστέρηση της Πολιτείας στο συγκεκριμένο θέμα.

Πρόσθεσε ότι η κατάληψη της Νομικής από τους μετανάστες είναι «ένας λάθος χειρισμός που δεν τους βοηθάει».

Συμπλήρωσε ότι η ίδια ασκεί πιέσεις στην Ευρώπη για να λυθεί το θέμα των μεταναστών που έρχονται στην Ελλάδα, αλλά δεν θέλουν να παραμείνουν στη χώρα. «Αισιοδοξώ για τη συνεργασία της Αγγλίας και της Σουηδίας» είπε.
πηγή: www.in.gr