Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Ξέρατε ότι....

Γιατί ο αστακός μαγειρεύεται ζωντανός;
Η απάντηση είναι μόνο μία και έχει να κάνει με το γεγονός πως το κρέας του αστακού χαλάει πάρα πολύ γρήγορα. Ποτέ μην τρώτε λοιπόν αστακό που δεν έχει μαγειρευτεί ζωντανός, το οποίο θα διαπιστώσετε από το αν έχει τυλιγμένη την ουρά του. Στην αντίθετη περίπτωση έχει πεθάνει πριν μαγειρευτεί. Τέλος, για τον αστακό το καυτό νερό δεν έχει και μεγάλη σημασία μιας και ο εγκέφαλός του δεν έχει κεντρικό νευρικό σύστημα και δεν αντιλαμβάνεται τον πόνο.

Γιατί τα περισσότερα φερμουάρ έχουν τα γράμματα ΥΚΚ;
Το φερμουάρ ανακαλύφθηκε από τον Γουίτκομπ Λ. Τζάτζον, αλλά...ως μέθοδος σύνδεσης- συνδετήρας πατενταρίστηκε το 1917 από τον Σουηδό Γεδεών Σάντμπακ. Το 1934 ιδρύθηκε στο Τόκιο η εταιρεία Yoshida Kogyo Kabushililaisha. Εξήντα χρόνια αργότερα άλλαξε το όνομά της σε ΥΚΚ co. όπως ήταν γνωστή άλλωστε από τα αρχικά της πάνω στα φερμουάρ που κατασκευάζει. Η εταιρεία σήμερα διαθέτει άλλες 80 εταιρείες και 206 εργοστάσια σε 52 χώρες.

Γιατί το χάμπουργκερ λέγεται έτσι, αφού δεν έχει χοιρινό κρέας;
Η προέλευση του ονόματος δεν έχει να κάνει με το κρέας που χρησιμοποιείται στην παρασκευή του – βοδινό και όχι χοιρινό/ham- αλλά με ένα φαγητό που πήγαν στην Αμερική οι πρώτοι μετανάστες και ονομαζόταν βοδινό ή μπιφτέκι Αμβούργου (Χάμπουργκ). Δεν ήταν τίποτε περισσότερο από κομματάκια ωμού βοδινού. Το χάμπουργκερ, όπως το ξέρουμε, εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Εμπορική Έκθεση του Σαιντ Λούις το 1904.

Γιατί λέμε ότι τα μέλη των βασιλικών οικογενειών είναι γαλαζοαίματοι;
Οι ρίζες της έκφρασης βρίσκονται στην Ισπανία της Αναγέννησης. Την περίοδο εκείνη η ισπανική βασιλική οικογένεια ασκούσε τα καθήκοντά της με έναν παράξενο τρόπο. Τα μέλη της δεν έκαναν απολύτως τίποτα. Και όταν λέμε τίποτα, εννοούμε καμία φυσική δραστηριότητα. Ακόμη και οι μετακινήσεις μέσα στο παλάτι γίνονταν πάνω σε καρέκλες που τις κουβαλούσαν οι υπηρέτες. Εξαιτίας αυτής της απραξίας προσλάμβαναν λιγότερο οξυγόνο και μειωνόταν η θερμοκρασία του αίματος με αποτέλεσμα οι φλέβες τους να παίρνουν γαλάζιο χρώμα.

Γιατί κάποιες φορές ενώ κοιμόμαστε έχουμε την εντύπωση ότι πέφτουμε;
Κατά τη διάρκεια της ημέρας οι μύες συσσωρεύουν ένταση, η οποία απελευθερώνεται το βράδυ που ξαπλώνουμε για να κοιμηθούμε. Μερικές φορές και κατά τη διάρκεια του ύπνου οι μύες συσπώνται και τινάζονται και ο εγκέφαλος το ερμηνεύει ως πέσιμο. Επιπλέον ονειρευόμαστε ότι πέφτουμε και επειδή κάτι τέτοιο μας τρομάζει η αντίδρασή μας είναι πιο έντονη.

Γιατί έχουμε λόξυγκα;
Ο λόξυγκας προκαλείται από ακούσιες συσπάσεις του διαφράγματος. Αυτό με τη σειρά του προκαλεί άμεσο και στιγμιαίο κλείσιμο των φωνητικών χορδών από το οποίο παράγεται και ο χαρακτηριστικός ήχος του λόξυγκα. Οι συνήθεις λόγοι γι αυτή την αντίδραση είναι το πολύ και γρήγορο φαγητό, η νευρικότητα και το άγχος ή οι στομαχικές διαταραχές. Μερικές φορές μπορεί να είναι και προάγγελος σοβαρότερων προβλημάτων όπως έμφραγμα.

Γιατί στα χειρουργεία οι γιατροί φοράνε πράσινες φόρμες;
Μέχρι και πριν από 80 περίπου χρόνια, οι γιατροί φορούσαν άσπρα και στα χειρουργεία με αποτέλεσμα να δείχνουν σαν χασάπηδες καταρρακώνοντας την ψυχολογία των ασθενών. Κάποια στιγμή διαπίστωσαν ότι το αίμα πάνω σε πράσινες μπλούζες αποκτά λιγότερο τρομακτική απόχρωση και θυμίζει περισσότερο λεκέ από καφέ ή ιδρώτα.