Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων!

 
Αθήνα
Με στάσεις εργασίας συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς, αντιδρώντας στη σχεδιαζόμενη αναδιάρθρωση των αστικών συγκοινωνιών. Σήμερα, Δευτέρα, έχουν προγραμματιστεί γενικές συνελεύσεις των σωματείων, όπου πιθανότατα θα αποφασιστεί κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, ενώ την Τρίτη και την Τετάρτη (5-8 το πρωί) οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ αποφάσισαν να επιτρέψουν τη δωρεάν μετακίνηση του επιβατικού κοινού, για να διαμηνύσουν την αντίθεσή τους στις επερχόμενες αυξήσεις της τιμής των εισιτηρίων.

Ο Δημ.Ρέππας από την πλευρά του δηλώνει στα «Νέα» ότι η επίταξη παραμένει λύση έσχατης ανάγκης και πως η κυβέρνηση έχει εναλλακτικά σενάρια για να αντιµετωπίσει τις συνεχιζόµενες απεργίες.

Για σήμερα, 10 Ιανουαρίου, έχουν προγραμματιστεί στάσεις εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 4 το απόγευµα στα αστικά λεωφορεία, τα τρόλεϊ και το τραµ, και από τις 12 το μεσημέρι ώς τις 4 το απόγευμα στον ηλεκτρικό σιδηρόδροµο και το Μετρό.

Σήμερα θα συνεδριάσουν τα σωματεία των εργαζομένων σε κάθε μέσο ξεχωριστά, προκειμένου να αποφασιστεί η περαιτέρω πορεία των κινητοποιήσεων. Όπως όμως διαμηνύουν οι συνδικαλιστές, οι αποφάσεις που θα ληφθούν αναμένεται να είναι υπέρ της κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων.

Για αύριο, Τρίτη, αλλά και για την Τετάρτη, οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ σχεδιάζουν να επιτρέψουν τη δωρεάν επιβίβαση του επιβατικού κοινού (από τις 5 έως τις 8 το πρωί), ώστε με τον τρόπο αυτό να εκφράσουν την αντίδρασή τους στις επερχόµενες αυξήσεις εισιτηρίων.

Επίσης, µπαράζ κινητοποιήσεων προανήγγειλαν οι επιτροπές και οι κινήσεις πολιτών, σωµατείων και κοινωνικών φορέων στη Θεσσαλονίκη µε αφορµή την αύξηση της τιµής των εισιτηρίων στα λεωφορεία του Οργανισµού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης. Ήδη από την 1η Ιανουαρίου η τιµή στο βασικό εισιτήριο από 0,60 αυξήθηκε σε 0,80 ευρώ, ενώ ισχύει µόνο για µία επιβίβαση.

Χαρακτηριστική του κλίματος που επικρατεί είναι, άλλωστε η ανακοίνωση των ηλεκτροδηγών των μέσων σταθερής τροχιάς που ακολούθησε τις δηλώσεις του υπουργού Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων Δημήτρη Ρέππα, το Σάββατο στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

«Τα πέντε δάχτυλα τα βλέπετε ή έχετε το βλέμμα στραμμένο αλλού;» ανέφεραν, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στην παλαιότερη δήλωση του υπουργού ότι «δεν είναι δυνατόν να κουνάμε συνεχώς το δάχτυλο, δείχνοντάς το στους εργαζόμενους, γιατί θα μας δείξουν κάποια στιγμή και τα πέντε δάχτυλά τους».

«Εναλλακτικά σενάρια»


Σε συνέντευξή του στα Νέα, ο υπουργός Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας τονίζει ότι η κυβέρνηση θα παραμείνει σε θέση ευθύνης.

«Οφείλουµε λοιπόν να πάρουµε πρωτοβουλίες όχι για να 'πολεµήσουµε' τους συνδικαλιστές, αλλά για να εξασφαλίσουµε στον κόσµο υπηρεσίες που συναρτώνται µε την καθηµερινότητά του. Αντί για την επίταξη, που ως επιλογή δεν προσφέρεται για καθηµερινή χρήση και δεν ανταποκρίνεται σε πολιτικές που επιθυµούµε παρά µόνο σε περίπτωση έσχατης ανάγκης, έχουµε σχεδιάσει εναλλακτικά πλάνα και µάλιστα όχι µόνο ένα» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σημειώνει, επίσης, ότι στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο θα συζητηθεί το νομοσχέδιο για την εξυγίανση των αστικών συγκοινωνιών και θα ακολουθήσει η δημόσια διαβούλευση.

Στην ερώτηση εάν η αύξηση της τιμής των εισιτηρίων είναι η λύση στο πρόβλημα εσόδων των οργανισμών, ο κ. Ρέππας επισημαίνει το πρόβλημα της «εισιτηριοδιαφυγής» που φτάνει στα λεωφορεία φτάνει και στο 40%.

«Την τελική λύση θα φέρει η καθιέρωση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, την οποία προετοιµάζουµε επιδιώκοντας συνεργασία µε ιδιώτες για την αποτελεσµατική διαχείριση του συστήµατος εισιτήρια - έσοδα» υπογραμμίζει.
πηγή: www.in.gr