Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου 2010

Song of the day: My Selene -Sonata Arctica


Λίγα λόγια για το τραγούδι:Είναι εμπνευσμένο από τον μύθο της Σελήνης και του Ενδυμίωνα
(διαβάστε τον πριν ακούσετε το song):


Ο Ενδυμίων ήταν ένας νεαρός με απαράμιλλη ομορφιά, γιός της Καλύκης και του Αέθλιου, γιού του Δία. Είχε οδηγήσει τους Αιολείς της Θεσσαλίας στην Ηλεία και βασίλευε σε αυτούς. Κατά την επικρατέστερη εκδοχή παρουσιάζεται σαν νέος πανέμορφος βοσκός που εμπνέει σφοδρό έρωτα στη Σελήνη. Η Σελήνη σμίγει μαζί του και μετά από παράκλησή της ο Δίας υπόσχεται στον Ενδυμίωνα να του πραγματοποιήσει μια ευχή. Ο Ενδυμίων διαλέγει να κοιμηθεί έναν αιώνιο ύπνο μένοντας πάντα νέος. Ο μύθος αυτός τοποθετείται άλλοτε στην Πελοπόννησο και άλλοτε στο βουνό Λάτμος στην Καρία, όχι μακριά από την Μίλητο.
Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή η Σελήνη τον είδε και τον ερωτεύτηκε κατά τη διάρκεια του αγέραστου ύπνου, δικαίωμα που του είχε παραχωρήσει ο Δίας. Η Σελήνη ερωτευμένη μαζί του ερχόταν κάθε νύχτα εκεί που κοιμόταν και έσμιγε μαζί του μακριά από τα μάτια όλων, σε μια πράξη που ούτε οι αρχαίοι ποιητές δεν περιέγραψαν ποτέ. Από τους έρωτες της Σελήνης και του Ενδυμίωνα γεννήθηκαν πενήντα κόρες.
Η ιστορία του Ενδυμίωνα έχει μια ιδιαίτερη γοητεία. Βλέπουμε σε αυτόν τον νεαρό ποιητή, που μάταια αναζητά να εκπληρώσει τα οράματα και τους πόθους της καρδιάς του, να βρίσκει προσωρινά τη γαλήνη κάτω από τις θεραπευτικές ακτίνες του φεγγαριού, του σιωπηλού μάρτυρα της μελαγχολίας και του πάθους που τον αναλώνουν.Ο μύθος αναφέρεται στον ιδανικό έρωτα, σε μια ζωή που βιώνεται περισσότερο στα όνειρα απ' ό,τι στην πραγματικότητα, και τελικά σ' έναν πρόωρο αλλά ευπρόσδεκτο θάνατο.