Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

Playstation Phone... επιτέλους πραγματικότητα μετά από 5 χρόνια


Καμιά φορά, ακόμα και οι εταιρείες «κολοσσοί» βρίσκουν δύσκολα τον δρόμο της επιτυχίας ή ακόμα δυσκολότερα τον τρόπο να προβλέψουν τι ακριβώς θα θελήσουν στο μέλλον οι καταναλωτές, ώστε να το προσφέρουν την κατάλληλη στιγμή. Ο λόγος φυσικά για τη μεγάλη Sony και την φορητή της παιχνιδομηχανή, ονόματι PlayStation Portable εν συντομία PSP, η οποία...
εντός ολίγων μηνών θα μετουσιωθεί σε κινητό τηλέφωνο υπό την ονομασία (προς το παρόν) PSP Phone (κωδικό όνομα: Zeus Z1).



Η κίνηση αυτή από την Sony Ericsson έρχεται θα λέγαμε με τεράστια καθυστέρηση, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς ότι το PSP εμφανίστηκε πριν από τουλάχιστον 5 χρόνια (6 τον ερχόμενο Μάρτιο) στην αγορά της Αμερικής. Ποιος ο λόγος, όμως, του χαρακτηρισμού ως «αργοπορημένο»; Διότι, ενώ η Sony είχε στα χέρια της ένα μηχανάκι που για την εποχή του ήταν το πιο «δυνατό» από πλευράς hardware (τεχνικών χαρακτηριστικών) σε σχέση με τον ανταγωνισμό, είχε το όνομα «PlayStation» που ήδη στη συνείδηση των καταναλωτών ήταν συνυφασμένο με την ηλεκτρονική ψυχαγωγία αλλά και με την ιδέα μιας συσκευής τεχνολογικά εξελιγμένης, εκείνη επέλεξε απλώς να μην κάνει τίποτα.



Παρόλο που οι καταναλωτές το είχαν δηλώσει επανειλημμένως, οι ιστοσελίδες το ανέφεραν συχνά και οι φήμες οργίαζαν για το επερχόμενο «PSP που θα είναι και κινητό τηλέφωνο», η Sony επέλεξε…την απραξία «επιτρέποντας» έτσι στην καθεμία αντίπαλο εταιρεία να εκμεταλλευθεί το κενό (και φυσικά το έκανε η Apple το 2007, όταν παρουσίασε το iPhone, με τη γνωστή επιτυχή πορεία ως σήμερα).



Τελικά, όπως λέει ο λαός μας «κάλλιο αργά παρά ποτέ», ήτοι η Sony Ericsson το πήρε απόφαση και θα προσφέρει την αργοπορημένη συσκευή στις προσεχείς εβδομάδες (άγνωστη ακόμα η ακριβής ημερομηνία) – ένα gadget με οθόνη αφής 4 ιντσών και τύπου slider joypad, στην ουσία κάτω από την οθόνη αφής, αποκαλύπτεται συρταρωτά ένα ίδιου μεγέθους πάνελ χειρισμού με διάταξη και κουμπιά στα πρότυπα ενός χειριστηρίου για κονσόλα Playstation με τη μοναδική διαφορά να είναι η αντικατάσταση των δύο αναλογικών μοχλών με μια επιφάνεια αφής στο μέσο του πάνελ, η οποία υπόσχεται ίδια εμπειρία χρήσης.



Από πλευράς τεχνικών χαρακτηριστικών, αν και όχι ακόμα επιβεβαιωμένων επίσημα, έχουμε ως κεντρικό επεξεργαστή έναν MSM8655 με χρονισμό λειτουργίας στο 1GHz της εταιρείας Qualcomm, μαζί με 1GB μνήμης ROM (για τη λειτουργία του συστήματος) και 512ΜΒ μνήμης RAM (ελεύθερη και διαθέσιμη για τις όποιες εφαρμογές και παιχνίδια), ενώ η ενσωματωμένη κάμερα είναι της τάξεως των 5MPixel. Οι ίδιες φήμες κάνουν λόγο, επίσης, για υποδοχή καρτών μνήμης τύπου microSD. Το Λειτουργικό Σύστημα (OS – Operating System) που «φοράει» το PSP Phone Zeus Z1, έρχεται από τη Google και είναι το νεο-αφιχθέν Android 2.3 ή αλλιώς «Gingerbread».



Πάνω κάτω, αυτές είναι οι πληροφορίες έχουν διαρρεύσει μέχρι στιγμής, αυτό που όμως εκπλήσσει είναι η χρονική στιγμή που επέλεξε η Sony (εν προκειμένω η Sony Ericsson) να διαθέσει το PSP Phone, καθώς η «μαμά συσκευή» βρίσκεται όχι απλώς στο τέλος της ζωής της, αλλά στις τελευταίες αναπνοές (παρόλο που διαθέτει τίτλους διαμάντια), η αντίπαλη Nintendo ετοιμάζεται να διαθέσει το Nintendo 3DS (φορητή κονσόλα με 3D απεικόνιση χωρίς γυαλιά, έλευση Μάρτιος 2011), ενώ η ίδια η Sony, παρόλο που δεν το παραδέχεται, οι ομάδες ανάπτυξης παιχνιδιών περιγράφουν το PSP2 (που είναι σχεδόν έτοιμο) ως ένα «τέρας» υπολογιστικής δύναμης με εξαιρετικά χαρακτηριστικά, εικάζοντας πιθανή έλευση σε έναν χρόνο από τώρα.



Προφανώς, η Sony θέλει να «ξεζουμίσει» έως τελευταίας σταγόνας το PSP, κάνοντάς του μια «ένεση ζωής», υπό τη μορφή ενός PSP – κινητού τηλεφώνου. Το κατά πόσο θα το πετύχει αυτό μένει να αποδειχθεί…

Πηγή: zougla.gr