Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

Το Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα


Ο Στάθης Λιβαθινός φέτος κάνει στροφή στο συνηθισμένο σκηνοθετικό του ρωσικό ρεπερτόριο και ανεβάζει μια ισπανική και μια αγγλική παράσταση, το Βασιλιά Ληρ. Ο λόγος εδώ γίνεται για την ισπανική παράσταση, Το Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα του Φεντερίκο Γκαρσία Λόρκα, το οποίο φιλοξενείται στο Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας στην Κυψέλη.
Το Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα, το οποίο μαζί με το Γεύμα και το Ματωμένο Γάμο ολοκληρώνουν την τριλογία της ισπανικής υπαίθρου, γράφτηκε το 1936 και είναι το τελευταίο έργο που έγραψε ο Λόρκα, καθώς πέθανε την ίδια χρονιά. Περιγράφει τα γεγονότα που συμβαίνουν στο σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα, στην Ανδαλουσία, κατά την περίοδο πένθους για τον θάνατο του άντρα της. Η Μπερνάρντα είναι δικτάτορας του σπιτιού της και ορίζει απολυταρχικά τις ζωές των πέντε κορών της, Αουγκούστια, Μαγκνταλένα, Αμέλια, Μαρτίριο και Αδέλα, όπως επίσης της οικονόμου και της τρελής μητέρας της. Κρατά τις κόρες της κλεισμένες μέσα στο σπίτι, γιατί αυτό πρέπει να κάνουν όσοι ανήκουν στην ’’καλή κοινωνία’’.
Η μεγάλη της κόρη κληρονομεί όλη την περιουσία, προσελκύοντας έτσι έναν κατά πολύ νεότερό της μνηστήρα, ο οποίος όμως γίνεται το μήλον της έριδος ανάμεσα στην Αουγκούστα, την Μαρτίριο και την Αδέλα, με τραγικές συνέπειες. Το κείμενο είναι γεμάτο ένταση και ο Λόρκα περιγράφει στην εντέλεια τον απολυταρχισμό της μικρής κοινωνίας που καταπιέζει τους πάντες και κυρίως τις γυναίκες. Η ανδρική παρουσία και η ανάγκη της γίνεται εμφανής μέσω της απουσίας της, ενώ η τυραννία της Μπερνάντα είναι ένας παραλληλισμός του καθεστώτος του Φρανκο, ο οποίος ανέβηκε στην εξουσία μερικά χρόνια αφού γράφτηκε το έργο.
Παρά το γεγονός ότι η ερμηνεία της Αρβανίτη στον κεντρικό ρόλο δεν είναι τόσο δυνατή όσο θα έπρεπε να είναι, οι υπόλοιπες γυναίκες του θιάσου είναι εκπληκτικές. Η Μπρέμπου εκπλήσσει στο ρόλο της επαναστατικής Μαγκνταλένα, ενώ η Κόρα Καρβούνη είναι αυτή που κάνει τη διαφορά και δημιουργεί μια αξέχαστη ζηλιάρα και γεμάτη πάθος Μαρτίριο.
Η παράσταση είναι προσεγμένη ως την τελευταία λεπτομέρεια και, με εξαίρεση τη χλιαρή ερμηνεία της Αρβανίτη, είναι γεμάτη ένταση, συγκίνηση και πάθος.
ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ :
Τετάρτη : 20:00 (λαϊκή)
Πέμπτη : 21:00
Παρασκευή : 21:00
Σάββατο : 21:00
Κυριακή : 20:00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ :

Γενική Είσοδος : 23 €
Φοιτητικό : 16 €
Λαϊκή : 19 €
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΡΑΞΗ (Μπέττυ Αρβανίτη)
ΘΕΑΤΡΟ ΟΔΟΥ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ
Κεφαλληνίας 16, Κυψέλη
τηλέφωνο : 210-8838727