Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

Η ... τρέλα της Φρεναπάτης


Μάγοι, αναστάσεις, τυχοδιώκτες και όλη η υπερβολή του μπαρόκ φιλοξενούνται στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου. Η Φρεναπάτη του Πιέρ Κονρέιγ είναι ένα έργο του 17ου αιώνα το οποίο όμως εντυπωσιάζει με το πόσο μοντέρνο είναι.
Ανησυχώντας για τη μακροχρόνια εξαφάνιση του γιου της, του Κλίνδωρα, τον οποίο η ίδια είχε προκαλέσει με την αυστηρότητά της, μια συντηρητική μητέρα καταφεύγει σ’ έναν διάσημο μάγο. Εκείνος ζωντανεύει μπροστά στα μάτια της, αλλά και μπροστά στα μάτια του θεατή, όλη την πορεία του νεαρού, ο οποίος, μετά από μια τυχοδιωκτική ζωή και πολλές περιπέτειες που τον φέρνουν κοντά στο θάνατο, αφιερώνεται τελικά στην τέχνη του θεάτρου. Υπηρέτης και πρίγκιπας, επαναστάτης και υποταγμένος, πρόσωπο αντάξιο της πιο τραγικής φαντασίας και του κωμικότερου οίστρου, ο Κλίνδωρας παίζει σε θέση λίμπερο του θεάτρου. Το τέλος του έργου κρύβει βέβαια τη μεγάλη έκπληξη.
Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Μαυρίκιος, ο οποίος έχει μεταφράσει και το έργο, παρασύρει τους θεατές σε ένα θέαμα που συνδυάζει την ποίηση και τον ρεαλισμό. Το κείμενο ακούγεται σε έμμετρο στίχο, έτσι όπως γράφτηκε, χωρίς όμως να γίνεται βαρετό και πεπερασμένο. Το έργο συνδυάζει θεματικά «το θέατρο μέσα στο θέατρο» και το χάσμα γενεών, όπως φαίνεται μέσα από τη διάσταση που χωρίζει τα «πρέπει» των γονιών από τα «θέλω» των παιδιών.
Οι Γιώργος Γάλλος και Χρήστος Λούλης εντυπωσιάζουν στους κεντρικούς ρόλους και η σκηνοθεσία τους υποστηρίζει άρτια. Η σκηνή έχει τέτοιο βάθος που επιτρέπει να απλώνονται οι ηθοποιοί και να ακροβατούν, όπως η σκηνή με τις Μαριονέτες όπου ο Μάγος διδάσκει στο Παιδί πως να τις παίζει. Ο Μάγος του Γιάννη Βογιατζή επιβάλλει το αργασμένο από τη μαγεία των χρόνων πρόσωπό του ενώ Ο Ματαμόρος του Γιώργου Γάλλου είναι απλά έξοχος. Ηθοποιοί και σκηνοθέτης δουλεύουν για να προσφέρουν μια παράσταση που θα σας ανταμείψει!
Τελευταία παράσταση: 30/01/2011
Αγ. Κων/νου 22-24,Ομόνοια
Τηλ.: 2105288170-171