Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010

Open source drivers για το Kinect

Ακόμη δεν προλάβαμε να το δούμε για τα καλά, και το Kinect έχει ήδη «σπάσει» από τον hacker Marcan, που κατάφερε να δημιουργήσει open source drivers για τη συσκευή.

Πριν λίγες μέρες είχαμε αναφέρει το διαγωνισμό που ξεκίνησε η ομάδα Adafruit, ανακοινώνοντας πως θα έδινε βραβείο $2000 –το οποίο στο ενδιάμεσο ανέβηκε στις $3000- σε όποιον κατάφερνε να δημιουργήσει open source drivers για το Kinect της Microsoft, επιτρέποντας τη χρήση του με άλλες...
συσκευές. Και μόλις χθες, ο hacker Marcan έγινε πλουσιότερος κατά $3000, αφού ήταν ο πρώτος που πέτυχε το στόχο του διαγωνισμού.

Ο Marcan (το πραγματικό όνομα του οποίου είναι Hector Martin) δεν έχει καν στη διάθεση του ένα Xbox 360, για το οποίο έχει σχεδιαστεί το Kinect. Απλά, αγόρασε ένα «μόνο του», το συνέδεσε στο… laptop του όπου τρέχει Linux και ξεκίνησε τη «μάχη» της αποκρυπτογράφησης της νέας gaming συσκευής της Microsoft. Αν και πέτυχε το σκοπό του, να κάνει το Linux να «δει» τη συσκευή και να μπορεί να συνεργαστεί μαζί της, η αλήθεια είναι πως το «Open Kinect», όπως ονομάζεται πια το project, έχει αρκετό δρόμο μπροστά του: δεν υπάρχει ακόμη υποστήριξη αναγνώρισης ήχου, ενώ και το «οπτικό» τμήμα της συσκευής απέχει από το ιδανικό. Έτσι, ναι μεν το «Open Kinect» μπορεί να «δουλέψει» σε ένα PC με linux, αλλά σίγουρα όχι όπως λειτουργεί και στο Xbox 360.

Επιπλέον, η ίδια η Microsoft είχε ανακοινώσει λίγο πριν την κυκλοφορία της συσκευής πως θα αφαιρούσε ένα τμήμα hardware από αυτήν και η λειτουργία του θα ολοκληρωνόταν μέσω software – software που «τρέχει» στον κεντρικό επεξεργαστή του Xbox 360. Software που, φυσικά, δεν υπάρχει ακόμη στην «open» εκδοχή του Kinect και που, θεωρητικά, αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του.

Ακόμη και έτσι, όμως, έχουν ήδη αρχίσει να ακούγονται ιδέες για το πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί το Kinect σε συνδυασμό με ένα PC ώστε να είναι δυνατή η χρήση του όπως είχαμε δει στην ταινία Minority Report, ενώ πιο… σουρεαλιστική ήταν η πρόταση μεταφοράς των open source drivers του Kinect και στο… Playstation 3! Το μέλλον του Open Kinect είναι σίγουρα ενδιαφέρον.

Πηγή : pcw.gr