Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Βάσω Κατράκη - Πνοή στην Πέτρα


Το μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης φιλοξενεί έως τις 31 Ιανουαρίου 2010 μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση με έργα της Βάσως Κατράκη.
Η Ελληνίδα χαράκτρια σπούδασε στην Σχολή Καλών Τεχνών με δάσκαλο τον Κωστή Παρθένη και διακρίθηκε στην χαρακτική στο ξύλο. Όταν όμως ασχολήθηκε με την χαρακτική στην πέτρα κατάφερε να αναδείξει το ταλέντο της. Οι εξαϋλωμένες μορφές των έργων της κυριαρχούν με το μέγεθος και την έντασή τους.
Τα θέματα της είναι ποικίλα, καθώς υπάρχουν λιθογραφίες με καθημερινούς ανθρώπους στο Αιτωλικό όπου μεγάλωσε, με σκηνές από την Κατοχή και την Αντίσταση και με μορφές που αναφέρονται σε πανανθρώπινες αξίες, όπως το έργο της Το χρέος της Αντιγόνης. Εμφανής είναι η επιρροή της από την κυκλαδική τέχνη και αυτό το κοινό σημείο αναφοράς στα έργα της ήταν γνώμονας ώστε να οργανώσει το μουσείο αυτή την έκθεση
Παράλληλα, ανάμεσα στις δημιουργίες της ξεχωρίζουν τα αφηρημένα έργα, τα οποία προκαλούν εντύπωση με το δυναμισμό που αποπνέουν. Χαρακτηριστικά είναι τα μοναχικά αποκομμένα κεφάλια που μοιάζουν να καίγονται από τον ήλιο που δεσπόζει πάνω από αυτά.
Τέτοια ήταν και τα έργα ήταν που την καταξίωσαν στο εξωτερικό και την ανέδειξαν σε μια από τις κορυφαίες χαράκτριες της σύγχρονης τέχνης, με αποκορύφωμα όταν διακρίθηκε το 1966 στην 33η Μπιενάλε της Βενετίας με το διεθνές βραβείο λιθογραφίας «Tamarind».
Στην έκθεση παρουσιάζονται ξυλογραφίες και χαρακτικά σε πέτρα, σχέδια, πέτρινες μήτρες, ζωγραφισμένα βότσαλα, φωτογραφίες, καθώς και υλικό τεκμηρίωσης. Την παρουσίαση διαφωτίζουν, περαιτέρω, τα κείμενα του καταλόγου τα οποία προσεγγίζουν από διάφορες οπτικές το έργο της χαράκτριας, ώστε να προκύψει μια γλαφυρή της ψυχοσύνθεσης της δημιουργού και της δύναμης της τέχνης της.
Μην προσπεράσετε αυτή την έκθεση, καθώς μια συνολική θεώρηση των έργων της Κατράκη είναι σπάνια ευκαιρία. Τα έργα της διέπονται από έντονη συναισθηματική φόρτιση και μέσα στην απλότητα των αρχετυπικών μορφών της, η Κατράκη πλάθει ένα όραμα εικόνων και συναισθημάτων.
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Νεοφύτου Δούκα 4
Δωρεάν ξεναγήσεις για το κοινό (με το εισιτήριο εισόδου):
κάθε Πέμπτη στις 19.00 & κάθε Κυριακή στις 13.00.