Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010

Θέατρο: Το κτήνος στο Φεγγάρι


«Το 1893 έγινε μία έκλειψη σελήνης στην Τουρκία, και οι άνθρωποι, πεπεισμένοι ότι ένα "κτήνος" κατάπινε το φεγγάρι, έστρεψαν τα όπλα τους προς τον ουρανό προσπαθώντας να το σκοτώσουν. Με τα ίδια όπλα, που κάπνιζαν ακόμη από ένα φυλετικό μίσος κατά του γειτονικού τους λαού, των Αρμενίων, τους εξολόθρευσαν με μια σειρά από εκτεταμένα πογκρόμ στα τέλη του 18ου αιώνα, που κορυφώθηκαν με τη γενοκτονία του 1915 και τον αφανισμό περίπου δύο εκατομμυρίων Αρμενίων».
Ο νεαρός Αράμ Τομασιάν καταφέρνει να ξεφύγει από τη σφαγή και διαφεύγει στις ΗΠΑ, όπου δουλεύει ως φωτογράφος και φυλάει δυο κειμήλια από την οικογένειά του. Το παλτό του πατέρα του και μια φωτογραφία των νεκρών συγγενών του, στην οποία έχει κόψει τα κεφάλια, φιλοδοξώντας να τα αντικαταστήσει με τις φωτογραφίες της δικής του οικογένειας.
Γι’ αυτό το λόγο παντρεύεται τη 15χρονη Σέτα, η οποία είναι μια ’’νύφη από φωτογραφία’’, ωστόσο δεν είναι αυτή που ο Αράμ διάλεξε από τη φωτογραφία να γίνει γυναίκα του καθώς η φωτογραφία που είδε ήταν ενός άλλου, νεκρού κοριτσιού. Επιπλέον, η νύφη που του ήρθε δεν είναι ικανή να τεκνοποιήσει λόγω ελλιπούς διατροφής κατά τα παιδικά της χρόνια.
Στην προσπάθειά τους να συμβιώσουν ο ένας με τον άλλο, ένα άστεγο αγοράκι, ο Βίνσεντ, εισβάλει στη ζωή τους και την αλλάζει ριζικά.
Το έργο είναι γεμάτο συμβολισμούς και αποφεύγει τους κλισέ αφορισμούς σχετικά με το θέμα της προσφυγιάς. Ο Αράμ ζει με το βάρος της απώλειας της οικογένειάς του και η Σέτα με τις τύψεις που δεν μπορεί να του προσφέρει την οικογένεια που τόσο θέλει ο σύζυγός της. Τα φαντάσματα του παρελθόντος και των δυο πρωταγωνιστών τους βασανίζουν και ο θεατής ταυτίζεται με την προσπάθειά τους να τα ξορκίσουν και να ζήσουν αρμονικά.
Η παράσταση αυτή είχε ανέβει πριν το 1999 στο ίδιο θέατρο, με τους ίδιους ηθοποιούς και τον ίδιο σκηνοθέτη. Δέκα χρόνια μετά ο Δημήτρης Τάρλοου και η Ταμίλα Κουλίεβα, πιο ώριμοι πλέον, αναμετρούνται με τους ίδιους ρόλους και καταφέρνουν ξανά να μεταφέρουν το θεατή στον ασφυκτικό κόσμο που ζουν οι δυο φοβισμένοι μετανάστες. Υπό τη νοσταλγική μουσική του αρμένιου Haig Yaszdjian και την εμπνευσμένη σκηνοθεσία του Στάθη Λιβαθινού οι ηθοποιοί συγκινούν το κοινό και δημιουργούν μια τρυφερή και νοσταλγική παράσταση που θα σας αγγίξει.
Θέατρο Πορεία
Τρικόρφων 3-5 & 3ης Σεπτεμβρίου 69, Πλατεία Βικτωρίας
Τηλ: 210 8210991
Παραστάσεις: έως 9/1/2011, μόνο κάθε Κυριακή.
Τιμές εισιτηρίων: 22€, φοιτητικό 15€.